ברזל מופק מעופרת ברזל. ברזל עם כמות פחם הופך לפלדה. פלדה אפשר לחשל (מחזקים) אם מלהיטים ומצננים במהירות. במאה ה-19 הומצאו כורים המאפשרים ייצור פלדה איכותית בכמויות. המצאה שהביאה לשינוי באדריכלות המבנים הגדולים.
המושג "ברזל" כמעט לא קיים היום, מכיוון שהוא מחליד ולא מחזיק זמן רב. אם משתמשים בו לבניין קונס' צריך קודם לכן לגלוון אותו. רוב המבנים והקונס' עשויים מפלדה.
רוב המתכות שאנו משתמשים בעיצוב פנים משמשים לכיסוי, חיפוי, פרופילים, רובם הם אלומיניום. אלומיניום הוא מחצב, הוא מגיע כגליל למפעל ושם הוא עובר תהליך יציקה לפרופילים. מחברי האלומיניום הם ברגים. משתמשים לאלומיניום לחיפוי, פרופילים, תקרות, מעקות... צבעו הטבעי של האלומיניום הוא כסף ברמות ברק שונות, כאשר האלומיניום חשוף לאוויר, נוצרת לו שכבה אשר מגנה מקורוזיה- זאת בניגוד לברזל שנחלד.
יתרונותיו של האלומיניום: עמידות גבוה למזג אוויר, רטיבות ומזיקים. אלומיניום הוא חומר חזק בעל משל נמוך יחסית. נוח להרכבה מגוון אפשרויות עצום לפרופילים שונים. מוצר המגיע לאתר גמור ואין צורך לצבוע אותו.
את סוג האלומיניום בוחרים על פי הצורך :חלון הזזה, חלון המשולב עם זכוכית, חלון קבוע.. לאחר מכן יש להחליט גם על הגימור של האלומיניום (הרחבה בהמשך...).
תקרת אלומיניום בנויה מגריד של מוטות אלומיניום שעליהם מולבשים מוטות נספים בכיוון נגדי. אלומיניום משמש גם לחיפוי קירות או אלמנטים אחרים. כאשר עושים חיפוי קיר עם אלומינים יש לעשות קופינג (חיפוי לסוף הקיר) כדי למנוע חדירת מים בין הקיר לבין החיפוי.
פרופיל בלגי: עשוי ברזל מגלוון מצופה באבץ. פרופילי הברזל מובאים מדרום אפריקה ובארץ עוסקים בהם בעלי מקצוע שזו המומחיות שלהם (ולא בעלי מקצוע שמתעסקים באלומיניום). מכיוון שהעיבוד של הפרופיל בלגי זו עבודה ידנית (חיתוך, כיפוף, ריתוך גלוון, צביעה בצבע חומצתי..) המחיר שלו גבוה יותר בכ-30%. ייחודו של הפרופיל הבלגי הוא עדינותו והשתלבותו במראה החלון. מאחר וזו עבודת יש ניתן לעצב אותו על פי תכנית אישית. רוב אופני הפתיחה הם כנף בציר צד ימין שמאל או קיפ למעלה למטה.
מכיוון שענף האלומיניום צה להשתלב בעולם הפרופילים הבלגים המציאו את אלומיניום בלגי, להבדיל מאלומיניום רגיל האלומיניום הבלגי הוא הרגה יותר עדין (4-5 ס"ב במקום 8-9 ס"מ). גם האביזרים הנלווים של האלומיניום הם יחסית גדולים וגסים, לעומת זאת באלומיניום בלגי האובייקטים יותר עדינים.
אחת הבעיות של פרופיל בלגי זה שהגלוון שלו נפגע כאשר חותכים אותו או מכופפים אותו. יש פרופילים בלגים מתועשים ברחבי העולם, שהחיבור ביניהם הוא מאוד פשוט ובא לתת פתרון טוב לחולשה שנוצרת בכיפוף/ חיבור.
מה ההבדלים בין גילוון קר לגילוון חם?
מטרתו למנוע חלודה. מוסיפים שכבה של אבץ לשכבה התחתונה (הברזל) וכך נוצר פח מתכת מגולוונת. פלדה/פח +ציפוי אבץ= פח מגלוון. יש 2 אפשרויות לגלוון: גלוון חם- לקיחת המוצר בשלמותו וטבילתו בבריכת אבץ, האבץ מכסה את כל האובייקט ב-450 מעלות. כתוצאה מכך האבץ הופך לכיסוי בלתי נפרד מהמתכת וכך נוצרת שכבת מגן מקורוזיה. גלוון חם לפעמים גורם לעוות ולכן לא כל דבר ניתן לייצר (למשל משטחים דקים). אחרי שהפרופיל עובר בתוך האמבטיה אנו מקבלים פרופיל גבשושי אשר עובר ליטוש ומוכנס לתנור. גלוון קר- טיפול מקומי. ציפוי של תרכובת חשמלית ואבץ. נעשה על ידי הברשה/ תרסיס/ אקדח.
גלוון חם נותן עובי של 100 מקרון, גלוון קר נותן רק 30 לכן הגלוון החם חזק יותר. בגלוון חם האבץ מגיע לכל פינה ובגלוון קר האבץ לא מגיע לכל פינה. החיסרון של גלוון חם זה ההתעוותות. בארץ אין הרבה מקומות שעושים גלוון חם.
גימורים שונים של ברזל
ציפוי בצבע- תהליך של התזת אבקת פוליאסטר. תהליך אלקטרו סטטי שתוצאותיו שכבת צבע אחידה. בסופו יש שלב של ייבוש ואיחוד הצבע בתנור. אחת הבעיות בצבע זה השריטות שהוא מקבל- הציפוי מתקלף ורואים את האלומיניום שמתחת. PVDF- צבע דו שכבתי על בסיס אפוקסי. נחשב למתקדם בעולם. ציפוי אנודייז, אילוגן- תהליך של טבילת הפרופילים באמבטיות המכילות כימיקלים וזרם חשמלי. השכבה המתקבלת עשויה מתחמוצת אלומינה הזהה למראה האלומיניום אבל עמידה בתנאים קשים. טבילת הפרופילים משנה את צבעם, והגוונים מאוד מוגבלים ביחד לציפוי בצבע. נחושת- צבעו הטבעי הוא אדום ורדרד. נחושת חלודה מקבלת צבע ירקרק (פטינה). ישנם תהליכים כימיים שגורמים לנחושת להאיץ את תהליך ההחלדה (אם הצבע הרצוי מלכתחילה הוא ירקרק). נירוסטה- חומר שמשתמשים בו הרבה, מתכת אל-חלד. ישנה נירוסטה מבריקה ונירוסטה אל מבריקה. כרום ניקל- מתכת קשה, מבריקה והיא מתאימה לכיסוי של פלדה. אותו כיסוי מגן על הפלדה ונותן לה מראה מבריק. נקודות החולשה זה בקצוות של הפרופיל- שם תיהיה החלדה. טיטניום- מאוד יקר, עמיד מאוד בפני החלדה.
פעולות בעולם המתכת:
נפח- בעל מקצוע שעובד עם אלמנטים מברזל מגלוון ועובד עליהם בשיטות שונות של חימום מתכת ועיבודה. עבודה אומנותית יותר- ולכן בדרך כלל יותר יקרה. חישול- עיבוד פלסטי של מתכת במצב חם- על ידי פטיש, מתיחה, פיתול ועוד..מסגור- עבודה יותר של הרכבה. מסגר- המסגר לוקח מוצרי מדף שקיימים כבר בשוק (ברזל מרובע מלא, ברזל מעוגל מלא..). עבודה עם אלמנטים ופרופילים בחתכים שונים ליצירה אחת. ריתוך- חימום 2 חלקי מתכת בטמפרטורה גבוה ואיחודם. נקודת החיבור היא החוליה החלשה הנתקפת ראשונה בקורוזיה. בכדי למנוע זאת המסגר שם בנקודה זו הרבה חומר או בחיבורים מתוחכמים יותר.