בעיות שמיעה הן תופעה נפוצה בעולם כולו ובפרט בעולם המערבי, כאשר מספר האנשים הסובלים מלקות שמיעה הולך וגדל עם השנים, ככל הנראה בשל הרעשים התעשייתיים המאפיינים את אורח החיים המודרני, וכן טכנולוגיות מתקדמות המפיצות רעש ונמצאות בשימוש יומיומי: טלוויזיה, רמקולים וכמובן – טלפונים סלולאריים. ילדים רבים אשר מתגלה אצלם לקות שמיעה, הן מולדת והן נרכשת, מתקשים להסתגל לאורח החיים הרועש הקיים בגן הילדים, בקניונים, ברחובות ההומים וכן הלאה. בנוסף לכך, התאמת מכשירי שמיעה לילדים בגיל הרך הינה משימה מורכבת יותר מאשר התאמת מכשירי שמיעה למבוגרים.
מכשיר השמיעה – קווים לדמותו
מכשיר שמיעה, כשמו כן הוא: הינו מכשיר אלקטרוני המולבש על האוזן ובעצם מהווה מיקרופון אשר דרכו עוברים גלי הקול בדרכם אל האוזן. המכשיר, כתלות באיכותו וברמת השמיעה של הנושא אותו, מותאם גם לסינון רעשים בכל מיני תדרים. מכשיר שמיעה עדיין משמש כאביזר חיצוני, ולצדו קיימים ניתוחים מורכבים להשתלת מכשיר פנימי, כאשר מכשיר זה מיועד למטופלים הסובלים מרמות חרשות גבוהות.
סוגי מכשירי שמיעה
מכשירי השמיעה נחלקים לארבעה סוגים עיקריים: CIC, ITC, ITE, BTE. כל סוג נבדל מהאחרים בעיקר בגודלו ובצורת ההתמקמות שלו באוזן.
CIC הוא המכשיר הקטן ביותר מבין הארבעה, כאשר כל כולו נמצא בתוך תעלת האוזן, מה שהופך אותו לחבוי ביותר – זהו גם יתרונו המרכזי. החיסרון שלו הוא שאינו מתאים לשמיעה ירודה במיוחד, שכן בגין גודלו המרכיבים האלקטרוניים אותם ניתן להכניס לאוזן הינם בסיסיים בלבד.
מכשיר שמיעה מסוג ITC חבוי גם הוא, אם כי לא בצורה מלאה – הוא מבצבץ מעט החוצה. סוג מכשיר זה לוקה גם בחסרונותיו של ה-CIC, אך מותאם לבעיות שמיעה קשות יותר.
מכשיר ה-ITE הינו גדול יותר, אך נמצא כולו בתוך תעלת השמיעה. צורתו מהווה בעיה בהתאמה עבור ילדים, שכן תעלת השמיעה שלהם גדלה כל הזמן.
המכשיר האחרון והנפוץ ביותר הוא מסוג ה-BTE, והוא מולבש מאחורי האוזן כאשר בתוך האוזן ישנה רק האוזנייה. המכשיר מאפשר להגיע לרמות איכות גבוהות (שכן הוא אינו מוגבל במקום), ובהתאם לכך הוא יכול להיות מותאם לכל רמות השמיעה. להבדיל משלושת הסוגים האחרים, המכשיר כן מתאים לילדים מכיוון שעם גדילת תעלת השמע ניתן להחליף את האוזנייה עצמה מבלי להחליף את המכשיר. החיסרון העיקרי שלו הוא שהוא גלוי מאוד לעין, ונמצא מחוץ לאוזן, כאמור.
ארבעת הסוגים מותאמים לפי שילוב של הצרכים השונים – רמות שמיעה, נראות ונוחיות, כאשר קריטריונים אלו שונים אצל ילדים מאשר מבוגרים, ואף שונים בין ילד אחד לאחר.