נוירוזה הינה מונח פסיכולוגי שמקורו בתורת הפסיכואנליזה. משמעות המונח היא עימות תוך נפשי בין חלקי הנפש השונים (חלקים מודעים ולא מודעים). עימות זה משפיע על ההתנהגות של הפרט הסובל ממנו וגורם לו להתנהג בצורה המונעת מחרדה.
חרדה נוירוטית יכולה להיות חרדת סירוס, חרדת ניקיון, חרדת כישלון וגם חרדה אדיפלית. מקור חרדה זו הוא בילדות המקודמת של הסובייקט. כיום כבר לא נהוג במקצוע בריאות הנפש להשתמש במונח חרדה נוירוטית שכן הוא מציין את מקור החרדה ולא את הסימפטומים שלה.
כיום נהוג לטפל ראשית בתסמיני ההפרעות הנפשיות השונות ורק לאחר מכן עוסקים בסיבות להיווצרותן (אם בכלל), שהרי מציאת הסיבה לקושי לא תפתור אותו כי בדרך כלל הוא קשור למרכיבים ביולוגיים, תורשתיים ותקופת החיים המוקדמת שלנו.
מאפייני החרדה הנוירוטית
חרדה נוירוטית מהווה שם כולל למגוון גדול של חרדות. חרדות מסוג זה יכולות לכלול פוביות שונות כמו פחד מכלבים, פחד מטיסות, פחד ממקומות סגורים, פחד ממקומות פתוחים או הומי אדם, פחד מלכלוך, פחד גבהים ולמעשה כל פחד בעולם.
בשביל להתמודד עם החרדה שלו הנוירוטי מפתח מנגנוני הגנה שיעזרו לו לחיות לצד הפחד. מנגנונים אלו כוללים אובססיות, אידאליזציה, הדחקה ועוד. בשל החרדה ודרכי ההתמודדות אתה אנשים נוירוטיים מאופיינים באופי עצבני, חוסר ביטחון, כאבים פיזיים (שמקורם נפשי), הססנות, ביישנות ועוד
על אובססיה, חרדה ודיכאון
הפרעה נוירוטית כמעט תמיד תכלול מעגל בלתי פוסק של חרדה, אובססיה ודיכאון. בשביל שנוכל להתגבר על הנוירוטית שלנו אנחנו חייבים לפתח מודעות להתנהגות שלנו. ניתן לפתח מודעות ולשנות את ההתנהגות שלנו רק בעזרת טיפול מותאם בתופעה.
המטפל יוכל לעזור לנו להתמודד עם הקושי הנפשי שלנו - באמצעות שיחות אפשר להפוך את הרגשות והמחשבות הלא מודעים שלנו (שגורמים לחרדה שלנו, לאובססיה ולדיכאון) למודעים וכך העימות התוך נפשי שלנו ייפתר.
כיצד ניתן לטפל בחרדה נוירוטית?
טיפול בחרדה נוירוטית בפרט יכול להיות ארוך ומורכב. נוירוטיות היא קודם כל צורת ארגון של האישיות או סוג מבנה נפשי. ניתן לשנות את המבנה הזה אך לשם כך אנחנו זקוקים לזמן וסבלנות. טיפול איכותי יוכל להרגיע את החרדה שלנו ולאפשר לנו להתנהג בצורה חופשית וספונטנית יותר.
ככל שנהיה מודעים יותר לרגשות שלנו כך נוכל להשתחרר מהחרדה והפחד שלנו ולחיות חיים מלאים ועשירים יותר בחוויות ורגשות. טיפול בחרדות אלו חייב תמיד לכלול ליווי של איש מקצוע. מטפל טוב יסייע לנו להכיר את עצמנו טוב יותר ולחזק את הכוחות הנפשיים שלנו. התמיכה שנקבל במהלך הטיפול תאפשר לנו צמיחה נפשית ויכולת לעשות שינוי בחיינו.