על מנת להבין מהם המקצועות שלומד הסטודנט ומדוע הוא נדרש להם, יש להבהיר את תפקידו של עורך הדין הפלילי. ראשית, עיסוקו נוגע לסדר הדין הפלילי באמצעותו משליטה המדינה סדר, שומרת על התנהלות חברתית נאותה ומגבילה פעולות העלולות לפגוע בפרטים ובחברה בכללותה. מתפקידו של עורך הדין לייצג נאשמים שהועלו כנגדם חשדות או האשמות בעבירות פליליות המוגדרות בחוק העונשין, ולפעול למענם החל משלב החקירה במשטרה, דרך שימועים והסדרי טיעון, ועד לייצוג בבתי המשפט על ערכותיהם השונות. מטרתו היא להפחית ככל הניתן את ההאשמות המופנות כלפי מרשו, ולפעול כפי יכולתו להקטנת הענישה, או לסגירת התיק וזיכוי מכל וכל. יש לציין כי ישנם עורכי דין פליליים הפועלים באופן פרטי, אחרים מצטרפים לשורות הסנגוריה הציבורית, ויש כאלו הפועלים דרך הפרקליטות ומשמשים כקטגורים מטעמה בבית המשפט.
הלימודים באופן כללי
מסלול לימודים של עורך דין פלילי נפרס לרוב על פני 4 שנים, או במקרים נדירים יחסית 3 שנים. מדובר במסלולים המוצעים על ידי מכללות ואוניברסיטאות בכל רחבי הארץ, אותם ניתן לשלב לצד תחומים מקבילים כגון כלכלה, מנהל עסקים, מדעי המחשב ותקשורת. בד בבד, על עורך הדין לעבור שנת התמחות במשרד עורכי דין ולרכוש בו הכשרה מקצועית תוך ליווי בעל מקצוע מוסמך. רק לאחר מכן יוכל לגשת למבחני לשכת עורכי הדין בישראל על מנת לקבל רישיון לעיסוק במקצוע.
ומה לומדים?
לימודי עריכת הדין עשויים להשתנות מעט בין מוסדות אקדמיים, אך הקו המנחה דומה למדי ועוסק במגוון רחב של תחומים. בין היתר, עורך הדין ירכוש ידע מקיף בדיני ראיות בפלילים, דיני מעצר, גבולותיו של המשפט הפלילי, ענישה בתחום הפלילי, זכויות נאשמים וחשודים להליכים הוגנים, דיני תעבורה, סוגיות תיאורטיות-פילוסופיות במשפט הפלילי, זיהוי חשודים בעבירות ופשע מקוון. בתוך כך, עורך הדין ילמד סוגיות כגון שכנוע בית המשפט בפרשנויות המוצגות על ידיו, והוכחת החפות או אי החפות של נאשמים בתור סנגור או קטגור. מעבר לכך, עשויים להילמד עוד נושאים פרטניים רבים כדוגמת אלימות מינית, עבירות שמגבילות חופש ביטוי, חיסיון מהפללה עצמית, הודאות וזכות השתיקה, ראיות מדעיות, כללי הפסילה ונזקים של ראיות.
התמחות ובחינות
כאמור, על מנת לקבל רישיון לעיסוק בתחום חייב עורך הדין לסיים שנת התמחות, כאשר בחציה השני כבר יוכל לייצג לקוחות בבית המשפט. מטרה של שנת ההתמחות היא לאפשר לסטודנט ליישם את התכנים שלמד במסגרת האקדמית, ולהתנסות בעבודה בפועל לאור ליווי והנחיה מצד עורך דין ותיק ומנוסה. ובאשר לבחינות הלשכה, חשוב לדעת כי מדובר בבחינות מאתגרות וקשות מאוד, שכן מטרתן להבטיח את איכותם של עורכי הדין הפועלים בישראל. על כן, ההתכוננות לקראתן מהווה על פי רוב משימה מפרכת, לא פעם לצד השעות המושקעות במשרד בו מתבצעת ההתמחות.