אבן
את האבן חוצבים במחצבות. תחילה חוצבים לגושים של 8 מטרים, ואז מובילים אותם במשאיות למקום החיתוך והעיבוד. יש מספר מסויים של אבנים: מטאמורפיים- אבנים יותר חוליות, יותר סופגות ושיש- יותר חזק
חיתוך ראשוני- ליטוש- חיתוך לפלטות
אנו כמעצבי פנים עובדים בצורה הבאה:
בחירת האבן- בדר"כ יחד עם הלקוח, מתרשמים מהמבחר בחנות ובוחרים על פי הטעם והשימוש
תוכנית אבן (חיפוי או ריצוף)- בהתאם לאבן שנבחרה על פי הלקוח. אבן היא גוש גדול ולכן אפשר לבקש גודל ספציפי (שלא כמו שקרמיקה). הזמנת גודל האבן גמיש ויש אפשרות לבקשות ספציפיות, המחיר בהתאם. בתוכנית ריצוף/חיפוי- מציינים מאיפה מתחילים לרצף/ לחפות ואיזה גודל רוצים את האבן, בשלב הזה יש גם להתחשב בחריצים בין אבן לאבן ולקחת בחשבון את מידתם.
חישוב כמויות ומפרט: גם בכמויות גדולות וגם בקטנות (אם יש אריחים בודדים למשל במקלחות, במטבח). יש לציין מידה+ כמות
הזמנה מספק האבן
מיון האבן (על ידי הלקוח או על ידי המפעל)
שלב הביצוע
מיון האבן נעשה כאשר האבן מגיעה למקום המיון (מחסן/ אולם) חתוכה לאריחים לפי העיצוב (סוג וגודל האבן). אבן בצורתה הטבעית כוללת נימים, מאובנים, ברזל בצורתו הטבעית וכו'.. לכן נעשה מיון לפני שהלקוח מקבל את הסחורה. יש 2 סוגי מיון.
מיון לקוח- נעשה ע"י האדריכל! יש לבקש אופציה זו מראש עם הזמנת האריחים וסגירת המחיר, זה אינו תהליך נפוץ (10%), המיון נעשה מכיוון שהאבן היא טבעית ולא נעשית ע"י מכונה באופן מכוון ולכן יכולים להיות אריחים לא מספיק נקיים ואסטטיים. בדרך כלל עומד לרשות האדריכל טווח של 10% אותם הוא יכול להחליף. נהוג להשתמש באריחים הפחות טובים למקומות חבויים כמו מתחת לארונות ולא למקומות בולטים כמו הכניסה לבית ששם יהיה הריצוף הטוב והיפה ביותר.
מיון מפעל- יותר זול ממיון לקוח. הלקוח מוותר על זכותו למיין בעצמו. הלקוח סוגר עם המפעל שהמפעל הוא זה שיהיה אחראי על המיון. בדרך כלל האבנים שחוזרות ממיון ילכו להזמנה אחרת שתיהיה מוכנה לקבל אותם (כסוג ב', מתחת לפרקטים וכדומה..). רוב האנשים שקונים אבן דורשים את המיון מכיוון שאבן זה חומר יקר וזה אנשים פדנטים עם מספיק כסף.
ריצוף אבן נעשה על ידי יישום טיט או על ידי הדבקה. ברוב המקרים עושים יישום בטיט ולא בהדבקה כי הדבקה דורשת מישור ישר. פיזור הטיט נעשה באופן שווה כי למנוע מצב שבו חסר טיט ואז יהיו סדקים ואף שברים. יש לפלס את הטיט , להניח את האבן ולבסוף ללטש. ליטוש האבן אינו כלול במחיר האבן. בין האריחים מורחים דבק וכך סותמים את החריצים, את הליטוש נהוג לעשות חודשיים לאחר מכן כשהטיט יבש. מכונת הליטוש עושה המון לכלוך לכן בדרך כלל מנקים איתה לפני התקנת ארונות ושאר הריהוט. מכונת הליטוש נותנת מראה אחיד שמטשטש את החריצים שבין האריחים (פוגות- החריצים שבין האריחים).
סילר- חומר שמורחים אחרי הליטוש, מונע חדירת מים ואבן. מכיוון שהאבן היא טבעית וסופגת היא זקוקה למריחת סילר. פוליש קריסטלי- מקטין את רמת הספיגה ונותן מראה מבריק. פוליש אין צורך לעשות עוד פעם, סילר נהוג למרוח פעם ב-5 שנים. הרכבה רטובה עם חיבור לרשת- פורסים רשת ברזל שאליה מתחברת האבן. בין הקיר לאבן יש רשת עם תופסנים. ההרכבה הרטובה נעשית בעיקר על משטחים קטנים (קירות של בית פרטי לדוגמא) הרכבה יבשה- נעשית בבניינים ובמשטחים נרחבים. מבוצעת בעזרת מחברי פלדה, ברגים ולא בעזרת מלט או כל חומר הדבקה אחר. וו הפלדה מחובר לקיר בעזרת ברגים והאבן מתיישבת גם היא על הוו. את העוגנים מפלדה ואת הפרט עושה מהנדס ולא האדריכל.
אבן קיסר- 90% קוורץ טבעי ועוד תוספת של פולימרים. מאפשר ריבוי צבעים.
קונצ'רטו- יש שקיפות, נעשה מאבנים חצי יקרות.
סיתות- באמצעות מכונה או בעזרת פטיש ואיזמל (ידני). זמלה, טובזה, מסמסם. משתמשים בסיתות להדגשת טקסטורה וצבעים שונים.
עיבוד אבן ניתן לעשות גם בעזרת התזת חול- גורם לחשיפת מספר גוונים של האבן. Cut to size- מודד מטעם החברה בא ולוקח מידה מסויימת ומדוייקת בדיוק על פי צורכי הלקוח.
קרמיקה
קרמיקה מיוצרת באופן מלאכותי. הבסיס עשוי מחרס והציפוי עשוי מחומרי זיגוג. קרמיקה עשויה מחומר שמקורו מחרסינה שמגיעה מפירוק סלעים. הקרמיקה נשרפת בטמפרטורה של 800-1200 מעלות. לאחר הייצור עוברים האריחים שלב של מיון ובדיקת איכות וחוזק על ידי גלגלת. בגלל שהקרמיקה נעשית באופן מלאכותי ניתן להתאים אותה על פי צורך למשל שתיהיה חלקה/ מחוספסת, עם טקסטורה, דמוי אבן וכדומה..
בדרך כלל מומלץ להזמין 15% יותר מהכמות הרצויה וזאת ליתר ביטחון כדי להימנע מהזמנה נוספת במידת הצורך (הזמנה נוספת יכולה לגרור אחרי שינוי צבע, שינוי טקסטורה..)
מעבר לשיטה הרגילה של ייצור קרמיקה, ישנה טכניקה של שיחול- ייצור אריחים תלת מימדים ואריחי קצה כמו סף חלון, אלו מוזמנים על פי יחידות ולא על פי מידה. השיחול יקר יותר מאריחים רגילים.
שיטה נוספת היא תבניות גבס- יש אפשרות ליצור תלת מימד .
ישנם אריחים מזוגגים ואריחים לא מזוגגים. קבוצת האריחים הלא מזוגגים עשויים משכבה אחת. במשפחה זו נכללים: קוטו, קלינקר, גרניט פורצלן (מאוד חזק ועמיד). מגיע בעיקר בצבע אדום, צהוב ובאז'.
קרמיקה לעומת אבן:
הבדלים במידות
הבדלים בגוונים
ספיגה נמוכה
עמידות בשחיקה
חוזק אריחים
בחישוב הכמויות יש לשים לב לאורך הפוגות (הרווח שבין האריחים). הריצוף נעשה בעזרת הדבקת קרמיקה על משטח מפולס, שכבת הדבק צריכה להיות מפולסת גם על ידי מסרק ברזל. הרווח של הפוגות נעשה על ידי פלסטיקים בצורת +. לאחר הייבוש יש למרוח רובה, מומלץ למרוח את הרובה מיד לאחר המריחה. בחיפוי קרמיקה יש להדביק בעזרת דבקים פולימרים.