אנשים רבים משקיעים את כל מרצם בהמצאת פטנטים טכנולוגיים שיגיעו לייצור המוני ויתרמו לאנושות כולה. כמובן שכל המצאה שכזו חייבת לעבור רישום מסודר במשרד הפטנטים על מנת אכן להיחשב כפטנט שיהווה קניין רוחני של בעליו. הפטנט למעשה מעניק לממציא זכות ראשונים על ההמצאה כך שלאחר הרישום וההכרה הוא יכול לעשות בו ככל העולה על רוחו. כיצד מתבצע הרישום עבור המצאת פטנטים טכנולוגיים ומה ניתן לעשות בו לאחר מכן? להלן כל המידע.
תהליך רישום הפטנט בישראל
לפני רישום הפטנט ועל מנת לחסוך לא מעט זמן וכסף, יש לוודא כי לא הקדימו אתכם בעבר ואכן בידכם המצאה טכנולוגית חדשה לחלוטין. תהליך החיפוש מתבצע ע"י אנשי מקצוע שמתמחים בכך והם תרים אחר פטנטים זהים או דומים במאגרי מידע ייעודיים. הפטנט הטכנולוגי יכול להיות קשור למוצר מסוים או לתהליך ובהתאם לכך מבוצע החיפוש. לאחר שלב זה מוגשת הבקשה לפטנט וזאת לאחר ניסוחו באופן מלא ע"י רשם פטנטים מיומן ובעל ניסיון. משרד הפטנטים בוחן את ההמצאה ולאחר מכן, במידה ונמצאה ראויה, מעניק לה תוקף משפטי בהגנה שמשכה כ- 20 שנה. חשוב לציין כי אין להתמהמה עם הגשת הפטנט לבחינה שכן יום ההגשה הוא למעשה זה שיקבע "מי הגיש ראשון" במקרה של טענה לגניבה או העתקת ההמצאה. מסיבה זו נהוג שלא לפרסם מידע אודות המצאת פטנטים טכנולוגיים טרם הגשת הבקשה לפטנט, ובהתאם לכך מחפשי ועורכי הפטנטים מחויבים לשמור על סודיות.
חשיבות המימון בתהליך הרישום
הדרך להמצאת פטנט טכנולוגי כלשהו גוזלת משאבי זמן וכסף רבים. השלבים של הפיתוח, המחשבה, ההשקעה באב הטיפוס ובחינת החדשנות בפועל- כל אלו טומנים בחובם הוצאות שאינן מבוטלות. בהתאם למורכבות ההמצאה כך גם המחיר שצריך לשלם לעורך הפטנטים, פקטור בלתי נפרד מהעלות הכוללת. בישראל הגשת בקשה עבור המצאת פטנטים טכנולוגיים טומנת בחובה תשלום של אלפי שקלים וכך גם לגבי עלויות החידוש השנתיות. אלא, שבמידה ומעוניינים לרשום את הפטנט במספר מדינות בו זמנית, הרי שנכנסים לתסבוכת גדולה יותר של עלויות. מה הפתרון? ובכן, רבים מהממציאים פשוט מחפשים לעצמם משקיעים שיעזרו בפיתוחו ורישומו. מאחר ופטנט טכנולוגי מוצלח אמור להגיע בסופו של דבר לייצור המוני ותעשייתי של מוצר חדיש, או לחדש תהליך קיים, הרי שניתן להציג את פוטנציאל ההמצאה למשקיעים טרם הגשת הפטנט (וגם לאחריו כמובן) ולקבל את המימון המתאים. במקרים אחרים ניתן למכור את הזכויות על הפטנט ולזכות בשקט כלכלי מובטח, לאחר מכירה לכל המרבה במחיר.
חשוב מאוד להכיר את המתחרים, לאפיין את ההמצאה ככל שניתן, להעלות אותה על הכתב ובמצגות ולקבל ייעוץ מקצועי בכל מה שקשור להיתכנות קבלת משרד הפטנטים את ההמצאה, עלויות ה- "תחזוקה" שלה בחידושה במדינות השונות והערך המוסף (או הסיכון) שבמכירתה או התקשרות עם משקיעים פוטנציאליים. בסופו של דבר, המצאת פטנטים טכנולוגיים מניעה את העולם ומציעה סיפוק עצמי וכמובן, שקט כלכלי מובטח, כל עוד עושים זאת נכון ובאופן מושכל.