ההיקף של הקצבה יקבע בהתאם למה שנאמר בחוק שירותי סיעוד. מי שיבחן את החוק ויקבע את היקף הקצבה הוא למעשה המוסד לביטוח לאומי.
מבחינת הדרגות השונות יש הבדלים בהיקף השעות שקשיש יזכה לקבל בהם שירותי סיעוד:
אם מדובר על שירותי סיעוד דרגה א' – יזכה הקשיש לקבל 9.75 שעות שבועיות
אם מדובר על שירותי סיעוד דרגה ב' – יזכה הקשיש לקבל 16 שעות שבועיות
אם מדובר על שירותי סיעוד דרגה ג' – יזכה הקשיש לקבל 18 שעות שבועיות
למעשה ההיקף של מתן שירותי סיעוד נקבע על ידי המוסד לביטוח לאומי אך שירותי סיעוד מסופקים על ידי חברות שירותי סיעוד מיוחדות כמו גם ארגונים מסוימים אשר עובדים לפי ההיקף שאישר להם ולקשישים המוסד לביטוח לאומי. כל הארגונים אשר מעניקים שירותי סיעוד חייבים לעבוד בצמוד ולפי ההוראות של ביטוח לאומי.
חשוב מאוד לדעת כי שירותי סיעוד כאלו ניתנים מהמדינה שמחזיקה גם בכל העלות שלהם. שירותי סיעוד שניתנים מטעם ביטוח לאומי במסגרת חוק שירותי סיעוד לא עולים לקשיש או משפחתו כסף.
המדינה עצמה משלמת לארגונים והחברות שמעניקות שירותי סיעוד לקשישים.
היא משלמת את שכרם ואת כל ההוצאות הנלוות. כמובן של שירותי סיעוד אלו שניתנים על ידי המדינה יכול כל קשיש או בני משפחתו להוסיף שירותי סיעוד פרטיים שהם בעצמם יאלצו לשלם עליהם. יש להוסיף שירותי סיעוד במידה והמשפחה או הקשיש חשים כי היקף השעות של שירותי סיעוד שניתן להם על ידי המוסד לביטוח לאומי לא מספק את הקשיש.
כמו כן מלבד שירותי סיעוד רגילים המדינה גם מאשרת ומממנת שעות טיפול במרכז יום לקשיש, כמו גם רכישת מוצרים שונים לקשיש כמו מוצרי ספיגה, לחצני מצוקה ואפילו שירותי כביסה.
מי זכאי לשירותי סיעוד?
שירותי סיעוד אליהם זכאי אדם שנחשב כנכה צה"ל מסיבה כלשהי, הם שירותים שמגיעים לו על פי החוק. שירותי סיעוד אלו יכללו טיפול בידי מטפלים ישראלים מיומנים ומקצועיים, תחת המימון של משרד הביטחון, או לחילופין המוסד לביטוח לאומי. היקף השעות של שירותי סיעוד שכל נכה צה"ל זכאי לו, נקבע באופן ספציפי על ידי ועדה רפואית מיוחדת שמתכנסת על מנת לדון בנושא של שירותי סיעוד.
למרות הנאמר על מטפלים ישראלים שמעניקים שירותי סיעוד, אם לנכה צה"ל נקבעו יותר משבע עשרה שעות יומיות של שירותי סיעוד, הוא זכאי לקבל מהמדינה היתר שמאפשר לו להעסיק עובד זר, שיעניק לו את אותם שירותי סיעוד. ההיתר הזה ניתן גם אם הנכה צה"ל מטופל כבר עם שירותי סיעוד מטעם ביטוח לאומי. ניתן לקבל היתר להעסקת עובד זר עבור שירותי סיעוד גם אם לא ניתנו לו זכאות על ידי משרד הביטחון עצמו.
שירותי סיעוד כאלו שניתנים לנכי צה"ל מסופקים על ידי חברות שירותי סיעוד מיוחדת להם יש מעמד מיוחד מטעם משרד הביטחון.
משרד הביטחון למעשה מכיר באותן חברות שירותי סיעוד כ"ספק מוכר" ומאפשר להם לתת את כל שירותי סיעוד של נכי צה"ל. אם אתם מעוניינים לפנות אל חברת שירותי סיעוד בעצמכם, עוד לפני שקיבלתם פנייה מטעם משרד הביטחון, עליכם לברר שוב האם חברת שירותי סיעוד שפניתם אליה הינה חברה מוכרת מטעם משרד הביטחון, או יותר נכון מטעם אגף השיקום של משרד הביטחון.
כאמור כל אדם זכאי לקבל שירותי סיעוד ומדינת ישראל מרחיקה ומאפשרת לכל אותם נכי צה"ל לקבל שירותי סיעוד מקצועיים שיעזרו להם להתגבר על כל בעיותיהם. במקרה זה לא מדובר על אנשים מבוגרים אלא גם על אנשים צעירים שחוו חוויות קשות בעתות של מלחמה וספגו פציעות בשביל המדינה. לכן המדינה משקיעה רבות במתן עזרה בדמות שירותי סיעוד עבור אותם אנשים מתוך הכרה כי המדינה חייבת להם משהו בחזרה. זוהי הסיבה שבגללה המדינה משקיעה רבות גם בתחום זה של שירותי סיעוד וגם בתחומים אחרים בהם הם זקוקים לעזרה.
אין ספק כי שירותי סיעוד הם דבר חשוב מאוד עבור הקשישים שלנו. האוכלוסייה המבוגרת יותר שלנו, סובלת מקשיים ומחלות שונים, שגופם הקשיש כבר אינו יכול לעמוד בכולם. על מנת לשמור על בריאותם ועל כבודם יש צורך לתת לקשישים האלו מענה יומיומי בדמות עוזר או מטפל שיעזור להם לעשות מטלות פשוטות שכבר אין ביכולתם לעשות באותה צורה כמו בעבר.
כיום כל מי שלא מעוניין לשלוח את הוריו לבית אבות חייב לבחור בפתרון הטוב הבא אחריו, שזה שירותי סיעוד לבית. מערכת שירותי סיעוד מושתתת על עובדים זרים שמגיעים לארץ למטרה זו ולמטרה זו בלבד. עובדים אלו מגיעים לרוב מארצות מזרח אירופה או מהפיליפינים. לפני שהם מגיעים עוברים העובדים הזרים הכשרה מקצועית מלאה בארצם בכל הקשור אל שירותי סיעוד ואל טיפול בקשישים.
לאחר הגעתם העובדים הזרים נקלטים בחברות שירותי סיעוד. מיותר לציין כמובן כי כל העובדים הזרים שמגיעים לעבוד בחברות שירותי סיעוד הם עובדים חוקיים להם יש אישור לעסוק בעבודה של שירותי סיעוד ורק בעבודה זאת. לעומת זאת עובד זר שאין לו אשרה לא יוכל לעבוד בחברת שירותי סיעוד ולעזור לקשישים, ובעצם אסור לו לעבוד בשום עבודה אחרת.
קבלת שירותי סיעוד
כל אדם המעוניין לקבל שירותי סיעוד או דמי סיעוד חייב לעמוד בכמה תנאים. אחד מהתנאים מדבר על גיל המבקשים לקבלת שירותי סיעוד, הם חייבים להיות בני 67 ומעלה אצל גברים, ו-64 ומעלה אצל נשים. כמו כן על מנת לקבל שירותי סיעוד הם צריכים לגור בביתם או בדיור מוגן אחר. מלבד אלו, מי שמעוניין לקבל דמי סיעוד או שירותי סיעוד חייב להיות אדם שמתקשה לבצע פעולות יומיומיות רגילות לבדו, פעולות כמו למשל, קימה מהמיטה, להתלבש, ללכת למרחקים בינוניים ואפילו להכין לעצמם אוכל. כל אדם המתקשה לבצע חלק מן הפעולות האלה, ייתכן כי הוא זכאי לקבל שירותי סיעוד מטעם המדינה.
כמו כן ישנם מצבים בהם הצורך הוא זמני ובא לאחר פציעה או ניתוח כלשהו. במקרה כזה כמו שהצורך הוא זמני גם הזכאות לקבלת שירותי סיעוד היא זמנית. על הטיפול בכל הקשות לקבלת שירותי סיעוד אחראי משרדי הבריאות והמוסד לביטוח לאומי כמו גם משרד הרווחה. כל בקשה לקבלת שירותי סיעוד יכולה לבוא על ידי בני משפחתם של הקשישים, באי כוחם, או כמובן, על ידי הקשיש שזקוק לקבל שירותי סיעוד בעצמו. לאחר קבלת הבקשה של שירותי סיעוד היא תיבחן על פי הקריטריונים הקיימים ואז יוחלט מהי מידת הסיעודיות שהקשיש נזקק לה, וכמה שעות שבועיות של שירותי סיעוד הוא יכול לקבל.