הזכות לחיות בזוגיות הינה זכות בסיסית ואינה מוגבלת על פי ההעדפות המיניות של בני הזוג. אלא, שבכל מה שקשור לזכויות משפטיות, מיסוד ומחויבות משפטית של בני זוג שאינם הטרוסקסואלים הדבר אינו כה ברור מאליו במדינתנו הקטנה. בשורות הקרובות נלמד מעט יותר אודות הקהילה הגאה בישראל וסוגיות הזוגיות השונות הקשורות אליה.
מיסוד קשר גאה? לא בישראל
מדינתנו עברה שינויים וקפיצות מדרגה רבות בכל מה שקשור להתייחסות כלפי הקהילה הגאה בישראל. אם לפני שנת 1988 יחסי מין אנאליים (בכללם ולא רק של זוגות הומוסקסואליים) היו נחשבים כעבירה על החוק, הרי שבעקבות תופעת היציאה מהארון, חוק זה בוטל ולא יכול להוות תביעה למעשה סדום. אך עדיין ארוכה היא הדרך בכל מה שקשור למיסוד הקשר של זוגות שאינם הטרוסקסואלים כך שזוגות חד מיניים פשוט אינם יכולים להינשא בישראל, שכן הרבנות מצידה טוענת כי רק גבר ואישה יכולים לעמוד בברית הנישואים.
אפשרויות אלטרנטיביות למיסוד הקשר
ישנן מדינות שונות ברחבי העולם שבהן ניתן להתחתן בנישואים אזרחיים גם כאשר מדובר בזוגות גאים ישראליים. אומנם כאשר זוגות אלו מגיעים בחזרה לישראל הם אינם נחשבים כנשואים בעיני הרבנות, אך פסק דין משנת 2006 כן מאפשר להם להיות רשומים כנשואים בתעודת הזהות ולקיים משפחה ממוסדת ברמה זו. בנוסף, אנשי הקהילה הגאה שבוחרים בחיי זוגיות קבועים בישראל, יכולים תמיד להתקשר באמצעות "הסכם טרום נישואין" קלאסי (הסכם ממון), שקובע באופן ידוע ומוסכם כיצד תפורק הזוגיות במקרה של פרידה מבחינת נכסים וממון.
ומה לגבי תעודת זוגיות?
תעודת זוגיות הינה תעודה עליה חותמים בני זוג בפני עורך דין ללא הבדלי גזע, דת, מין או נטייה מינית והיא מצהירה על כך שבני הזוג מחוייבים זה לזה. הזכויות המגיעות לבני זוג גאים בעלי תעודת זוגיות הינן הזכויות של כלל הזוגות הנשואים בישראל לרבות זכויות בריאותיות, זכויות פנסיוניות, זכויות לענייני מיסים, זכויות ירושה ועוד. תוקף תעודת הזוגיות הינו משפטי לחלוטין כך שהוא מחייב את בני הזוג והופך את הקהילה הגאה בישראל לשוות זכויות. הארגון משפחה חדשה הינו היחיד בישראל כרגע שמוסמך להוציא תעודות זוגיות. דרך אגב, תעודת הזוגיות ניתנת להוצאה גם בעת שהייה בחו"ל.
הרחבת המשפחה הגאה
גם זוגות גאים יכולים להרחיב את משפחתם, כחלק בלתי נפרד מהזכות להביא ילדים ולהקים משפחה בישראל. כמובן שזוגות אלו אינם יכולים להביא ילדים זה עם זה (או זו עם זו) אך החובות שחלים עליהם כבני זוג והורים הינם זהים. זוגות חד מיניים יכולים לאמץ זה את ילדיו של האחר (למשל, בתרומת זרע אצל נשים לסביות או אם פונדקאית אצל גברים הומוסקסואליים) וכיום אף מאפשרים לזוגות אלו זכויות סוציאליות מלאות בכל מה שקשור להכרת המדינה בילדים, סבסוד מעונות יום וכו'.
אין ספק כי הקהילה הגאה בישראל יכולה להיות גאה בעצמה על הישגים אדירים בתחום הזוגיות והמיסוד המשפטי שהופכים אותה לשוות ערך, כראוי בכל מדינה מתקדמת.