עוסק פטור, פטור בעסקאותיו מגביית מע"מ מחד ומאידך מקיזוז מע"מ.
פתיחת עוסק פטור - תנאים:
המורשים לפתיחת עסק מסוג זה הינם עסקים שנפח העסקאות השנתיות שלהם לא עולה על סכום של 79,482 ₪ בשנת 2014 ו-100,000 ש"ח בשנת 2015.
לא מורשים בביצוע פתיחת עוסק פטור – קיימים תחומי עשייה ספציפיים אשר אינם מורשים להיות פטורים ממע"מ ובמקום עליהם לפתוח עוסק מורשה. ניתן לבחון זכאות לפתיחת עסק פטור אצל רואה חשבון ו/או בהתייעצות עם משרדי ממשלה.
התנהלות כעוסק פטור:
עסק פטור מוגדר כעסק קטן (נפח עסקאות קטן). בהתאם להגדרה זו נדרש העוסק בדיווח מחזור עסקאותיו לרשויות פעם בשנה וההמלצה הינה לשכור את שירותיו של רואה חשבון לעשיית דיווח זה. ההתנהלות של העוסק הפטור באמצעות חשבוניות עסקה וקבלות בלבד.
למי מתאים לפתוח עסק פטור?
לפי ההגדרות והתנאים לפתיחת עוסק פטור, הנ"ל מתאים בעיקר לעצמאים בתחילת דרכם, לשכירים הרוצים לעסוק בתחום נוסף להשלמת הכנסה, למורים פרטיים במשרה חלקית, לסטודנטים והורים שזמן העבודה שברשותם מוגבל.
תהליך פתיחת עסק כעוסק פטור:
פתיחת תיק במע"מ – יש להביא למעמד זה טופס 821, צילום ת.ז, אישור חשבון בנק. לאחר הרישום מתקבלת תעודת עוסק מורשה.
רישום במס הכנסה – יש להביא למעמד זה טופס 5329, צילום ת.ז, חוזה שיכורת, בקשה לאישור ניכוי במקור.
רישום בביטוח לאומי כעצמאי – מילוי טופס דין וחשבון רב שנתי.
עסק פטור, עסק מורשה ומה שביניהם:
לעיתים קיימת דילמה לאיזה סוג עסק משתייכים ומה כדאי לפתוח. ההבדלים העיקריים בין עסק פטור למורשה לרוב יעזרו לפתרון הדילמה. עסק מורשה גובה ומקזז מע"מ מעסקאותיו ובהתאם, מוציא חשבוניות מס. בנוסף, כעוסק מורשה על העסק לדווח לרשות המיסים על עסקאותיו אחת לחודש חודשיים. למען הסדר הטוב חשוב לזכור שמקצועות מסוימים מחויבים בפתיחת עוסק מורשה ואינם יכולים להיות פטורים. לעומת זאת, עסק הפטור ממע"מ איננו מקזז או גובה מע"מ, משתמש בחשבוניות עסקה וקבלות, מחויב בדיווח חד שנתי לרשות המיסים וחוסך במס.
אפשרויות ניהול חשבונות כעסק זעיר:
עסק פטור/מורשה מוגדר על פי חוק כעסק זעיר. בעסקים קטנים אלו לרוב אין עובדים ועיקר העסק מושתת על עבודתו של העצמאי. ההתנהלות הכללית של העסק לאו דווקא תחייב פעילות שיווקית, פעילות הסברתית, פעילות אדמיניסטרטיבית ועוד. עם זאת, חייבת להיות התנהלות חשבונאית תקינה. מומלץ לבעלי עסקים קטנים לרכוש את שירותיו של רואה חשבון למטרת הדיווח לרשויות המס. כמו כן, על מנת להקל על ההתנהלות החשבונאית ללא עלויות של איש מקצוע, כיום ניתן לנהל חשבונות באינטרנט. אפשרות זו יכולה להקל משמעותית על עבודתו של בעל העסק ולסדר את ההיבטים הפיננסיים בצורה שתאפר מעקב שוטף על המאזן בחברה. ניהול חשבונות באינטרנט לרוב דורש השקעה של מקסימום כמה מאות שקלים בחודש.
המאמר באדיבות אתר ההנהלת החשבונות המוביל בישראל - UCAN2