זכוכית עשויה מתערובת של כמה חומרים (חול ים, נתר וסיד) מחוממים ויצוקים. אחת הבעיות של הזכוכית זה שהתהליך עצמו גורם למתחים גדולים מאוד אשר גורמים להתנפצותה בתנאים מסויימים.
תחילה היו משתמשים בזכוכית ליצירת כלים, אך מאוחר יותר הבינו את יתרונותיה והחלו להשתמש בשקיפותה ובנוקשותה לבניית חלונות, קירות, ויטרינות...
"כתר" תהליך שבו זכוכית נוזלית המסתובבת במהירות מתפשטת בכוח צנטריפוגלי והופכת למשטח דק יחסית.
זכוכית בשיטת כדור: להשלים מהמצגת
מה שהאיץ את ענף הזכוכית זה הפלדה והמצאת המעלית. עם השימוש בזכוכית לבנייני משרדים גדולים לדוגמא החלו לצוץ בעיות הקשורות בעיקר במזג אוויר.
זכוכית חד שכבתית (פשוטה לגמרי) מגיעה כלוח שקוף, אינה חוסמת קרינה סולארית, שבירה, יכולת בידוד נמוכה מאוד, שיפור תוכנותיה נעשה ע"י ציפויים או שיטות אחרות, ישנם חיזוקים הפותרים את מידת השבירות שלה. סוגי זכוכית שונים קיימים למתן פתרונות שונים במעטפת הבניין, או למטרות עיצוב ויופי. פתרונות אלו נותנים מענה טוב, עד כה לא הגיעו לחומר שנותן את אותם התכונות (לא פרספקט ומוצריו הדומים).
בתרכובת של זכוכית רגילה יש מרכיבים שם של מתכת, דבר אשר נותן גוון ירקרק, צבע זה יאנו אמור להפריע אלא אם מדובר בעבודות של הדפסה או צבע- לכן יש להשתמש בזכוכית אקסטרה קליר ללא עופרת. זכוכית אקסטרא קליר היא מאוד יקרה אך הגימור שלה מבחינת הצבע יצא טוב בהרבה יותר מזכוכית ירקרקה. דבר נוסף שיש לשים אליו לב הוא הסוג העיבוד: ליטוש גרונג, ליטוש ישר, ליטוש עגול, ליטוש פאזה..
הדרישה ללוחות זכוכית גדולים, מדוייקים ושקופים עולה. לכן הטכנולוגיה מנסה להמציא שיטות שונות להתגברות על חסרונות החומר. שיטה לדוגמא היא שיטת הזכוכית הצפה: הזכוכית המותכת נשפכת ב-1000 מעלות מהתנור לאמבטיית בדיל, היא צפה במהירות מבוקרת על הבדיל עד לסיום התהליך.
קיר מסך: מדובר על שיטת בנייה שונה לגמרי מבנייה רגילה הכוללת חלונות זכוכית. מדובר בקיר העשוי כולו מזכוכית בלי מסגרות מתכת או בטון. הזכוכית מופנית כלפי חוץ ומכפה את כל הבניין והקונסטרוקציה. הזכוכית שעולה על הקורה שמחזיקה אותה כוללת עיגון לבטון ובידוד.
זכוכית בידודית מורחקת על פרופיל אלומיניום וברווח כלוא אוויר בוואקום/ גז יבש המהווה מבודד תרמי ואקוסטי. רווח בין זכוכית לזכוכית 6 מ"מ. זכוכית בידודית מפחיתה בעיית מעבר של חום, קורא ורעש מהחוץ לפנים. זכוכית אנטי סאן- תפקידה לבלוע את הקרינה האולטרה סגולית.הזכוכית הזו בעלת פיגמנט צבע , יותר אטום מזכוכית שקופה. היא בולעת חלק ניכר מקרני השמש ועל ידי כך מפחיתה את החום שנכנס. עובי הזכוכית 4-10 מ"מ. זכוכית low-e- מפחיתה באופן משמעותי את קרינת השמש אך מגיעה בצבע כמעט שקוף. הציפוי של הזכוכית עמיד בפני שריטות.
זכוכית מראה- רפלקטיבית- הציפוי החיצוני הוא כמו מראה והפנימי שקוף, דבר אשר מחזירה חלק מהקרינה הסולארית ומפחיתה את עוצמת החום. צבעי הזכוכית : שקוף, ברונזה, ירוק, כחול, אפור.
זכוכית טריפלקס- לוחות זכוכית עם שכבת פילם פלסטי PVB שקוף או מט. עשויה מ-2 שכבות של זכוכית, עמידה מאוד בפני שבירה, בעלת איכות בידודית גבוה וחסימת קרניים אולטרה סגוליות. במידה והזכוכית תשבר הפילם עצמו יישר עומד (בעוצמות מסויימות כמובן). משמש בעיקר במקומות ששבירת הזכוכית מהווה סכנה ממשית (זכוכית של מעקות).
זכוכית מחוסמת- חימום הזכוכית עד לנקודה שבה כמעט הופכת לנוזל וקירור בבת אחת בעזרת אוויר קר בלחץ. הזכוכית הזו היא חזקה פי 5 מזכוכית רגילה וכשהיא נשברת היא הופכת לאבקה אבל אינה נשברת לרסיסים ואינה גורמת לסכנה. משתמשים בזכוכית זו בעיקר למעקות, קירות זכוכית, מקלחונים, דלתות במקומות ציבוריים וכדומה..
ישנם סוגים שונים של זכוכית וניתן גם לערב ביניהם למשל זכוכית טריפלקס מחוסמת... הכל תלוי שימוש ויש אפשרות להתייעץ עם איש מקצוע או מהנדס.
זכוכיות משמשות גם לדקורציה:
זכוכית מראה: שכבה חיצונית של פילם כסף ו-2 שכבות של צבע נגד מים.
ניתן לעגל זכוכית ע"י חימום. זכוכית privalite: בין 2 שכבות יש חומר המאפשר בעזרת בקרה חשמלית בשילוב של תהליך כימי להפוך משקוף לאטום. זכוכית מאוד יקרה ולכן לא נמצאת הרבה בשימוש. זכוכית בהתזת חול וצריבה: הצריבה נעשית על ידי אלומיניום אוקסייד בלחץ רב. ככל שהזכוכית עבה יותר יש אפקט של תלת מימד. עד כה עסקנו בזכוכיות שמטופלות ע"י זגגים או אנשי אלומיניום. באופציה זו מדובר בזכוכית שמעובדת במפעלים, בעזרת אמנים ומכונות מיוחדות. זכוכית צבעונית, זכוכית קראמית: הכנסת צבע אמייל לזכוכית במצבה הנוזלי.
פיוזינג- ערבוב סוגי זכוכית צבעוניות.
הדפסה דיגיטלית: זכוכית שקופה רגילה שעליה מדפיסים טפט פלסטי (PVB) ומדביקים אותם ישירות על הזכוכית. ניתן גם להדפיס הדפסת משי. ההדפסה מחייבת צילום באיכות גבוה. תקרת זכוכית: ניתן להשתמש בזכוכיות צבעוניות, שקופות, מסננות ועוד, הכל תלוי שימוש ורצון. בעבודה מסוג זה יש לשים לב לאיטום טוב נגד כניסת מים.
קידוחים וחיתוכים בזכוכית נעשים בעזרת שבלונות ומסור יהלום. כללים ומכונות מיוחדים לקידוח. ישנם אביזרי קצה רבים ובאיכויות שונות לעיגון והחזקת זכוכית במצבים שונים.
כיום ישנן שיטות לחבר בין זכוכיות ללא אלומיניום או מחבר כזה או אחר. זה פתרון יקר יחסית.
לבני זכוכית- היה בשימוש בשנים עברו, כיום כמעט אינו בשימוש. ניתן לבנות בעזרתו כמו שבונים קיר בלוקים עם בטון, מחברים בעזרת סיליקון, מכניס אור, גורם לעיוות.